Tävlingsinfo

Här hittar ni information kring tävlingar, se länkar till tävlingar.
Men också vad man ska tänka på under tävlingsdagen (se längst ner på sidan).

Resultattävlingar 2023

Klubbtävling på Nösnäs, tisdag 19/9, för 9-14 åringar i höjd, längd och kula.
Se info; https://stenungsundfriidrott.se/nyheter
Hittar man inte sitt barns namn i rull-listan vid anmälning, scrolla längst ner, och lägg till ny deltagare.

Anmäl i rätt klass åldersklass utefter födelseår;
F9 & P9 = flickor 9 år och pojkar 9 år = födda 2014
F10 & P10 = flickor 10 år och pojkar 10 år = födda 2013
F11 & P11 = flickor 11 år och pojkar 11 år = födda 2012
F12 & P12 = flickor 12 år och pojkar 12 år = födda 2011
F13 & P13 = flickor 13 år och pojkar 13 år = födda 2010
F14 & P14 = flickor 14 år och pojkar 14 år = födda 2009

Arena Tävlingar utomhus 2023

* Länk till arena tävlingar i Västsvenska distriktet: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/arenatavlinga...
* Länk till arena tävlingar i Göteborgs distriktet: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/arenatavlinga...
* Länk till arena tävlingar i hela Sverige: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/arenatavlinga...
* Länk till tävlingar med distriktssanktion Västsvenska:  https://www.friidrott.se/vastsvenska/tavlingar/arenatavlingar-vsfif/?sida=2

* Länk till barn-tävlingar i Västsvenska distriktet: https://www.friidrott.se/vastsvenska/tavlingar/barntavlingar/?typ=traditionell-arenatavling&sida...

Andra länkar att hitta tävlingar, resultat och information är bla:
friidrott.se, trackandfield.se, easyrecords.se, athleticomp.se, friidrottsanmälan.se, webathletics,se, liveresults.se.

Lång- och terränglopp 2023

* Länk till lång- och terränglopp i Västsvenska distriktet: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/langlopp/?dis...
* Länk till lång- och terränglopp i Göteborgs distriktet: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/langlopp/?dis...
* Länk till lång- och terränglopp i hela Sverige: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/tavlingar-i-sverige/langlopp/

Mästerskap 2023

* Länk till mästerskap i Sverige 2023: https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/tavlingskalender/masterskap-landskamper/

 

resultat egna tävlingar 2023

Resultat egna tävlingar 2023

Hur man tävlar

Om ni inte hittar svaren nedan, kontakta era tränare eller maila: stenungsundsfriidrott@gmail.com

Hur hittar jag tävlingar?

Alla tävlingar och olika sajter man hittat tävlingar på finns listade i PDF-filerna ovan.

 

Tävlingar för barn (11 och och yngre):

Info vad som gäller för dem som är 11 och yngre finns här:

https://www.friidrott.se/tavling/Regler/tavlingsreglerforbarn/

 

Tävlingar för barn 12 och och yngre:

Info vad som gäller för dem som är 12 och yngre finns här:

https://www.friidrott.se/tavling/Regler/tavlingsreglerforbarn/vanligafragor/

För barn 12 och äldre finns krav på klubbkläder och medlemskap i förening vid arenatävling,

 

Hur anmäler jag mig till tävlingar?

När du har hittat en tävling du vill delta i följer du instruktionerna som står på inbjudan. Man anmäler sig själv till alla tävlingar förutom SM/GM som ibland kräver en gemensam anmälan. Håll koll på sista anmälningsdag. Om denna har gått ut kan man ibland efteranmäla sig, men då mot dubbel avgift.

 

Vilken åldersklass tillhör jag?

Vilken åldersklass man tillhör är baserat på vilket år man är född och detta anges vanligen i inbjudan. Man går upp en åldersklass inför varje inomhussäsong. Eftersom denna börjar i november så blir man redan då ”ett år äldre”. Man kan säga att november och december ”tillhör” nästa år, dvs november och december år 2021 ”tillhör” år 2022.  

Ex.

Född 2011 och ska tävla i maj 2022 = 11 år

Född 2011 och ska tävla i december 2022 = 12 år

I vissa tävlingar finns det inte varje åldersklass utan man har varannat år, ex. F11, F13 och F15. Om du egentligen tillhör F12 går du då upp en åldersklass till F13 och får tävla mot dom som även är ett år äldre.  

Är du osäker kan du alltid titta på startlistan och se i vilken åldersklass de som är födda samma år som dig har anmält sig, alternativt kontakta din tränare eller någon i styrelsen.

 

Vad kostar det att delta i en tävling?

Vanligtvis brukar varje gren kosta 50-100kr/gren. Detta en kostnad man står för själv. Arrangören kommer att fakturera klubben, och i 1-2 gånger/säsong skickar klubben ut en räkning till den aktive. Olika typer av lopp betalas oftas direkt vid anmälan.

 

Vad är ett PM?

I PM:et för tävlingen finns all viktig information såsom vart man ska parkera, om det finns kiosk/servering, vilken längd man får ha på spikarna, när man ska pricka av sig osv. Detta är mycket viktigt att läsa igenom inför varje tävling!

 

Vilken tid börjar min gren?

Tidsprogrammet inför tävlingen brukar komma ut 3-7 dagar innan tävlingen. Här står alla starttider. I vissa tävlingar finns även tex. flera längdgropar och då anger man här vilken som du ska tävla i. Detta står längst ner på tidsprogrammet.

 

Vad är avprickning?

I alla löpningar måste man pricka av sig, dvs. skriva att man är på plats och ska delta i loppet. Detta sker oftast senast 60min innan start och får absolut inte missas, då får man ej delta i loppet. Exakt tid står alltid i PM:et. Man prickar av sig för att arrangören ska kunna dela in deltagarna i heat och så att inga banor ska gå tomma.

I vissa tävlingar, framförallt mästerskap, är det även avprickning i teknikgrenarna. Håll koll på om det står något om detta i PM:et, annars gäller samma sak som i löpningarna; du får inte vara med.

 

Vad är upprop?

Upprop sker oftast 10-20min innan grenstart. Exakt tid står i PM:et. Man måste då vara på plats vid grenen och säga att man ska delta. Detta gör man för att se vilka som är här och så att man kan stryka dom som inte dykt upp. Om uppropet skulle ske samtidigt som den aktive håller på med en annan gren kan någon annan gå till uppropet och säga att hen är här och ska delta.

 

När bör jag vara på plats inför tävlingen?

Vi rekommenderar att man planerar så att man är där senast 1h och 20min innan sin första grenstart. Detta så att man absolut inte missar sin avprickning och även så man hinner bekanta sig med arenan, hämta sin nummerlapp mm.

 

Vad är nummerlappar?

Alla tävlande måste ha en nummerlapp som fungerar som en ”identifikation” på att du är du. Denna bär man på bröstet och sätts fast med säkerhetsnålar som du får på plats. Vart du hämtar nummerlappen står i PM:et och vilket nummer du har kommer att stå på listor vid nummerlapparna.

 

Vad är inhoppning/inlöpning/inkast?

När man värmer upp inför sin gren får man göra detta på anvisat område i PM:et, oftast runt om kring arenan. Ungefär 20min innan grenstart brukar man få komma in och värma upp på tävlingsområdet, dvs. göra några hopp i gropen eller göra några stötar i kulringen. Detta kallas för inhoppning/inlöpning/inkast.

 

Vad ska jag ha på mig när jag tävlar?

Vi ser att man har på sig en valfri överdel från vår klubbkollektion om man är 12 och äldre samt en svart underdel. Det kan vara en topp, ett linne, en t-shirt eller något annat. Det är bra att ha på sig ordentligt med kläder emellan ens hopp, stötar, kast eller lopp så man inte fryser eller musklerna blir stela, men när man väl är igång vill man helst ha något lättare så man inte känner sig så begränsad.

På fötterna kan man ha vanliga joggingskor eller spikskor. Dessa finns ofta att köpa på tävlingarna och gör att man får bättre fäste i banan. Man kan dock inte ha dom på asfalt eller i kulringen, då slits spikarna ut och det är obehagligt att gå med dom.

Har du långt hår kan det vara bra att sätta upp så det inte är i vägen för dig och stör.

 

Barn 11 och och yngre behöver inte ha på sig klubbkläder på tävlingar.

Övrigt viktigt: 

Tänk på att ha med ordentligt med kläder, hellre för mycket än för lite. Gärna extra ombyte om det ska regna, torra strumpor är alltid skönt!

Oftast finns det någon form av kiosk/servering men det kan alltid vara bra att ha med sig lite eget att äta under dagen. Bra mat är pastasallad, macka, frukt. Ska det vara kallt kan man gärna ha med lite varm saft eller liknande att värma sig med.


Klubbens policy vid mästerskap:

GM: Västsvenska friidrottsförbundet tar ut kriterier

SM:

Den aktiva ska när kvaltiden går ut (ca 2v innan mästerskapet) ligga topp-20 i den gren som hen önskar tävla i. Alla aktiva som önskar delta i ett mästerskap behöver också visa form inför mästerskapet, och på det sättet motivera sin startplats.

För aktiva som uppfyller dessa krav betalar klubben anmälan och boende (om den aktiva bor med klubben). Aktiva utanför topp-20 får delta på J/USM men får då själva betala. Det rekommenderas dock att bara aktiva på topp-20 deltar på J/USM.